Selecteer een pagina

“Als je iets ‘ziek’ noemt dan is het net alsof het er niet mag zijn, en daar geloof ik niet in.. dat iets er niet mag zijn” – Yarko van Vugt

Als ‘patiënt’ in de psychiatrie dien je ‘ziekte-inzicht’ te krijgen dus een besef dat je ‘ziek’ bent en dat je medicijnen nodig hebt. Dit soms voor de rest van je leven. Dat noemen ze dan ‘chronisch ziek’.

Ik heb het idee dat je daarmee de persoon zelf naar beneden haalt. Dat je hem of haar het idee geeft dat hij of zij er niet helemaal mag zijn, niet helemaal zichzelf mag zijn want een deel van het ‘zelf’ is namelijk ‘ziek’. En met medicijnen wordt dit vervolgens onderdrukt, en wordt hij of zij dan weer ‘normaal’ (lees: zoals het gemiddelde)..?

Terwijl iedereen een uniek individu is en mag zijn wie hij of zij is.

Ik ben voor zelf-inzicht in plaats van ‘ziekte-inzicht’. Dat je jezelf respecteert, waardeert en van jezelf houdt zoals je bent. En dat je omgeving je hierbij ondersteunt. Hier hoort alles bij. Ook de zogenaamde ‘ziekte’. Die mag er ook zijn. Ik ben ervoor dat je jezelf mag leren kennen met alles wat daarbij komt kijken. Door jezelf te kennen en doordat andere mensen je kennen, ken je andere mensen ook steeds beter. Want andere mensen lijken op jou.

Door jezelf ‘ziek’ te noemen denk je dat je anders, vaak minder, bent dan andere mensen en daardoor komt er minder verbinding met andere mensen. Dat maakt ongelukkig en zo blijf je in een vicieuze cirkel hangen. En medicijnen hebben allerhande bijwerkingen.

Dus geloof niet dat je ‘ziek’ bent maar dat je gewoon jezelf bent als uniek en vrij wezen. En dat je jezelf mag zijn, hier en nu al. Als je dit besef hebt.. als dit besef tot je door dringt, dan word je vanzelf rustig omdat je vrede en gemoedsrust ervaart. Als je omgeving je hierbij helpt dan is dat alleen maar mooi!

Ik ben voor een andere aanpak van ‘ziekte’ binnen de psychiatrie.

Lees hiervoor ook:

Andere visie op ‘psychose’ en behandeling daarvan

Een andere psychiatrie – terugkomen bij jezelf (PDF bestand)