Selecteer een pagina
Ik neem de hele DSM-zoveel niet meer serieus. Ik heb dit besloten nadat ik tot de ontdekking was gekomen dat ik ‘maar liefst’ vijf diagnoses heb. Ik zag dat toevallig in mijn ‘behandelplan’. Ik heb toen besloten dat ik ‘gewoon’ een verfijnd zenuwstelsel heb en dat ik als mens uniek ben. Ik ben niet ziek. Ik ben uniek en heb een vrije wil. Ik accepteer en waardeer mijzelf zoals ik ben en leef op een manier die voor mijzelf ‘passend’/fijn voelt. Dan voel ik mij in harmonie en (ook) gelijkmoedig. Dan werk ik maar niet fulltime -alsof je alleen gezond bent wanneer je fulltime werkt. Dan heb ik maar meer slaap en rust nodig. Het is gewoon goed. Het is nu goed.

  • Ik accepteer mijzelf zoals ik ben.
  • Ik waardeer mijzelf zoals ik ben.
  • Ik houd van mezelf zoals ik ben.

Mocht je DSM diagnose(s) hebben, probeer het dan anders te zien. Jij bent bijzonder, jij bent uniek. Wellicht heb jij ook een gevoelig/verfijnd zenuwstelsel. Deze mensen zijn vaak sneller overprikkeld, gaan meer de diepgang in bij sociale contacten en hebben over het algemeen (ook) meer rust en slaap nodig.

Probeer jezelf te accepteren zoals je bent. Die diagnoses zijn slechts ‘labeltjes’ maar ik denk dat de werkelijkheid anders is. Je bent welkom en je mag er zijn. Er mankeert niks aan jou -of aan mij. Geef je over aan de stroom van het leven waar (ook) jij deel van bent. Ook jij bent verbonden met het leven en met anderen. Laat jezelf niet ‘afsnijden’ van je eigen natuur of van anderen door DSM label(s). Deze labels zijn een negatieve interpretatie van hoe en wie jij bent -dat je ziek bent.

Ik zie DSM label(s) zoals ze zijn: enkel als labels. Maar ik weet, diep in mezelf, dat ik ‘gewoon’ nu al goed ben zoals ik ben. Zo lees ik momenteel bijvoorbeeld een boek over ‘hoogsensitieve persoonlijkheid’ van Susan Marletta Hart en daar worden alle ‘symptomen’ van autisme in genoemd. Ik zie mijzelf liever als HSPer dan als een ‘autist’. Of nog beter: ik heb een verfijnd zenuwstelsel. Anders ga ik mijzelf als ‘overgevoelig’ zien en dan praat ik mijzelf (wederom) naar beneden.

Het gaat erom hoe je overtuigingen over jezelf zijn, hoe je je voelt, hoe je in je vel zit.

Je bent niet ziek, je bent uniek en je mag er wezen en dat nu al.