Selecteer een pagina
Momenteel ben ik om gezondheidsredenen psychiatrische medicijnen aan het afbouwen. Ik wil in dit artikel mijn ervaringen delen.

Ik ben een medicijn helemaal aan het afbouwen en met een ander medicijn ben ik gestopt. Ik ben in januari begonnen met afbouwen. Ik merkte dat bij elke stap ik enkele weken wat ‘instabiel’ was. Omdat ik in mijn eigen (natuurlijke) kracht geloof en omdat ik het werkelijk wilde, ben ik door deze twee periodes heen gekomen. Na zo’n drie a vier weken na verlaging begon ik mij weer ‘normaal’ te voelen. Ik wachtte dan een paar weken alvorens ik de volgende stap zou nemen.

Ik ben nu op de helft van het afbouwen. Binnen enkele weken ga ik verder verlagen met het medicijn dat ik helemaal wil afbouwen. Wanneer ik daar doorheen ben en weer ‘goede’ weken ervaar, ga ik ermee stoppen.
Tijdens de ‘instabiele’ periodes lette ik heel goed op mijn eten, slapen en hygiĆ«ne. Ik leek behoorlijk teruggeworpen op mijzelf in deze periodes. Ik was mild voor mezelf en luisterde naar mijn gevoel. Ik zorgde voor genoeg (vrije) ruimte in mijn agenda. Ik onderhield contact met een paar vertrouwelingen in mijn omgeving. Ik bleef werken, hetzij wat minder.

Ik kreeg tijdens het afbouwen ‘psychotische’ belevingen -zoals de psychiatrie dat noemt. In tegenstelling tot de psychiatrie stond ik mild tegenover deze belevingen en ik liet ze zijn en daardoor ging het op de langere termijn vanzelf over. Omdat ik het liet zijn zoals het was kon ik ook gewoon doorwerken etc.
Ik zorgde voor een balans tussen een te drukke en een te rustige agenda. Het minimale deed ik en zo nu en dan had ik een extra afspraak. Ik maakte elke dag een planning voor de volgende dag. Dit gaf mij een gevoel van houvast.

Ik luisterde veel muziek die mij aansprak, ik nam contact op met een van mijn vertrouwelingen wanneer ik daar behoefte aan voelde, en ik keek mooie films en las interessante boeken.

En ik voelde mij er niet alleen in staan. In gedachten voelde ik mij verbonden met de (tien)duizenden andere mensen op aarde die ook aan het afbouwen waren. Waar je ook mee te maken hebt.. waar je ook doorheen gaat.. er zijn altijd wel andere mensen die hetzelfde doormaken. Dit was een erg krachtig gevoel en het hield mij op de moeilijkste momenten op de been. Het hield me helder. Het hield me gefocust.