Selecteer een pagina
In artikel 11 van de Nederlandse Grondwet staat dat het menselijk lichaam onschendbaar is. Dit houdt onder andere in, dat medische ingrepen waaronder toediening van medicijnen alleen mogen gebeuren als de persoon in kwestie daar toestemming voor geeft.

Dit lijkt niet te gebeuren in de psychiatrie. Ze hebben daar allemaal ‘dwangbehandelingen’ en een daarvan is het toedienen van ‘dwangmedicatie’, dus het toedienen van medicijnen tegen de uitdrukkelijke wil van de patiĆ«nt in.

Dwangmaatregelen zijn nooit goed. Het lijkt een uiting van onkunde en onvermogen te zijn van de psychiatrie. En het richt onnoemelijke schade aan, zowel voor het personeel als de persoon in kwestie. Bovendien gaat het tegen het universele principe van de vrije wil in.

Alternatieven zijn empathie, mededogen, medemenselijkheid, respect en gelijkwaardigheid. Aandacht, geduld en (naasten)liefde. Iemand heeft de kracht om hier zelf doorheen te komen en die kans moet hem of haar gegeven worden. Iemand kan zelf aangeven waar hij of zij wel of geen behoefte aan heeft en hier dient naar geluisterd te worden.

Ik heb op internet gezocht naar artikel 11 van de grondwet en heb nergens gevonden dat er een uitzondering geldt voor de psychiatrie. Dus waar is deze wet voor?

Toen ik zelf in 2009 gedwongen opgenomen was in een ‘ziekenhuis’ in Zuid Limburg had ik de tekst van artikel 11 uitgeprint en onder de neus van de psychiater geschoven. Die veegde het letterlijk van de tafel. Enkele dagen daarna kreeg ik ‘dwangmedicatie’.

Dit trauma achtervolgt mij tot op de dag van vandaag. De dosering was veel te hoog en ik wilde een jaar lang alleen nog maar dood door de medicatie. Ik werd er alleen maar slechter van. Met zes mensen kwamen ze eraan. Ieder hield een arm of been of hoofd vast en de zesde persoon zette de spuit. Wat heb ik gehuild.. niet alleen vanwege de verwachte bijwerkingen maar ook omdat mijn lichaam geschonden was!

Ik ben ervoor dat artikel 11 van de Grondwet ook geldt voor de psychiatrie. Dat medicijnen nooit opgedrongen, of gedwongen, toegediend worden. En dat geldt ook voor andere ingrepen als opsluiting in een isoleercel, vastbinden etc. Dat ze het anders gaan doen zie ook mijn artikel Andere visie op ‘psychose’ en behandeling daarvan.

Ik ben ervoor dat de Grondwet weer opnieuw wordt ingevoerd in de psychiatrie.

Onschendbaarheid van het lichaam – ook in de psychiatrie!